keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Maistiainen naisten kerhosta


Kerran kuukaudessa naisten kerho kokoontuu kokkaamaan. Torstaina 25.10. oli jälleen tiedossa ilta ruoan parissa ja tällä kertaa sitä luotsasivat eestiläiset naiset. Kokkausilta alkoi menun esittelyllä: mitä valmistetaan ja minkälaisista raaka-aineista. 
Ote pääruoan ohjeesta
  
Menu:
  • Pääruokana  peruna-ohra(puuro)-muusi hapankaalilla
  • Ruokajuomana kama
  • Jälkiruoaksi piparminttutee ja kaurakeksit    
Hapankaalia ja kama-jauhoa

Perinteisen eestiläisen peruna-ohra(puuro)-muusin sekaan kuuluu myös paistettuja savukinkun paloja. Muusin kanssa tarjotaan paistettua hapankaalia. Eestiläinen terveysjuoma kama tehdään sekoittamalla kama-jauhoa maitoon ja maustamalla sitä sokerilla. Jauho tehdään jauhetusta rukiista, vehnästä, ohrasta ja herneestä, ja sitä voi ostaa vain Eestistä tai eestiläistä ruokaa myyvistä kaupoista Suomessa. Eestissä kamaa juovat erityisesti lapset. 
Perunankuorintaa


Pääruoka valmistuu

Piparminttutee on Eestissä suosittua, etenkin jos on sairaana. Kaurakeksien erikoisuus lienee hunaja, jota laitetaan melko paljon. Keittiössä kävi kuhina kun kokkaus alkoi. Ilta pimeni ja pihalla satoi ensilunta tasaiseen tahtiin ruoan valmistuessa.
Kaurakeksien ohje
Keksien tekoa

Keksitaikina
 
Pöydistä tehtiin kehä niin että kaikki olivat yhden ison pöydän ääressä ja sitten pöytä katettiin. Pian pääsimmekin syömään, joillain vatsa jo kurnien.  Ennen aterian alkua opettelimme vielä eestiläisiä fraaseja, kuten hyvää ruokahalua eli head isu! 
 
Muusi oli melko karkeaa, johon hapankaali toi oman säväyksensä. Kama oli täysin uusi kokemus ja muistutti koostumukseltaan pirtelöä, maultaan ehkä hieman näkkileipää(kirjoittajan oma kokemus). Piparminttutee oli pirteä ja erilainen. Kaurakeksit suomalaiseen versioon verrattuna muistuttivat ehkä enemmän pieniä kakkuja koostumuksensa ja kokonsa puolesta. Kaiken kaikkiaan ruoka oli maukasta ja ilta onnistunut!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti