torstai 29. marraskuuta 2012

Suupohjan seudun kotouttamisohjelma – nainen ohjelman takanaUnkarilainen Agnes päätyi Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän (SEK) palvelukseen monen mutkan kautta. Hänen miehensä tuli Kauhajoelle töihin vuonna 2007 ja Agnes tuli itse perässä tyttärensä kanssa seuraavana vuonna. Aluksi Agnes oli kotona, kunnes tytär meni hoitoon. Sen jälkeen Agnes kävi kaksi suomen kielen kurssia, joiden jälkeen hän pääsi opettamaan suomen kielen alkeita Kristiinankaupunkiin. Jonkin aikaa oltuaan työttömänä Agnes päätti hakea harjoittelijan paikkaa INKA:sta, minne hän pääsikin. Harjoittelun jälkeen Agnesia pyydettiin töihin SEK:iin, valmistelemaan ja kirjoittamaan kotouttamisohjelmaa.

Valmis kotouttamisohjelma
SEK:issä Agnes on siis valmistellut ja kirjoittanut Suupohjan seudun kotouttamisohjelmaa, joka on nyt valmistunut. Kotouttamislaki, joka astuin voimaan vuonna 1999 ja uudistui 2011, velvoittaa jokaista kuntaa tekemään kotouttamisohjelman, joka toimii ikään kuin kunnan suunnitelmana kotouttamisen toteuttamisessa. Kotouttamislain mukaan kunnalla on vastuu maahanmuuttajien kotouttamisesta.

Kotouttaminen tarkoittaa maahanmuuttajan sopeuttamista elämään ja toimintaan uuden kotimaansa yhteiskunnassa. Kotouttamisohjelma on kunnan ja virastojen työopas sekä suunnitelma siitä, kuinka kotouttamista tulisi toteuttaa eli miten maahanmuuttajia ohjataan ja opastetaan sekä mitä palveluja tulisi maahanmuuttajille järjestää ja miten. Lisäksi kotouttamisohjelmaan sisältyy eri toimijoiden yhteistyö ja vastuualueet ja kehittämissuunnitelma tulevista toimenpiteistä.

Kun kunnalla on selkeä suunnitelma ja toimintaohjeet kotouttamisen toteuttamiseen, se nopeuttaa ja helpottaa maahanmuuttajien sopeutumista uuteen elämään. Kotouttamiseen panostaminen keventää eri sektoreiden työtä ja luo kustannustehokkuutta.

Agnes
Agnesin mielestä kotouttamisohjelman kirjoittaminen on ollut mielenkiintoista. Vaikka työ on ollut haasteellista, erityisesti lain kieli, niin Agnes on silti pitänyt siitä koska hän pitää haasteista. Koska Agnes on itse maahanmuuttaja ja asunut suomessa 4,5 vuotta, on hänen helppo avustaa muita maahanmuuttajia, mikä on Agnesista ollut palkitsevaa huomata. Tulevaisuudessa Agnes toivookin voivansa tehdä töitä maahanmuuttajien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti