keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Kotini Suupohjassa - UnkariKotini Suupohjassa – tekstit esittelevät maahanmuuttajien näkemyksiä kotiin ja elämiseen Suupohjassa. Ensimmäisenä saimme haastatteluun Unkarista kotoisin olevan Zoltánin. 


Kotimaahan jäivät vaimo ja pieni tytär, kun Zoltán lähti töihin Suomeen. Zoltánin mukaan Unkarissa palkkataso suhteessa elinkustannuksiin on pieni, eikä rahaa elämiseen meinaa jäädä. Unkarissa hintataso on sama kuin Suomessa, mutta palkat pienempiä. Siksi Zoltán päätti lähteä rekrytointifirman kautta Suomeen töihin, vaikka perhe ei voinutkaan tulla heti mukaan. Rekrytointifirma ei nimittäin olisi järjestänyt asuntoa koko perheelle, eikä Zoltánilla ollut rahaa hankkia isompaa. Unkarissa Zoltánilla on kolmen huoneen kerrostaloasunto pienessä kaupungissa, täällä hän asuu pienessä kerrostalokaksiossa.
Zoltán asunnossaan

Zoltánin mielestä Suomen talous on ok, eikä haittaa vaikka palvelut ovat kalliimpia koska täällä niistä on varaa maksaa. Suomessa Zoltán ei ole asunut muualla kuin Suupohjassa, koska hän tuli suoraan Kauhajoelle töihin. Zoltán sanoo pitävänsä siitä että täällä on vähemmän ihmisiä kuin isoissa kaupungeissa. Uudessa asunnossa häntä on miellyttänyt suuresti ilmastointi, jollaista ei Unkarissa ole keittiön liesituuletinta luukun ottamatta. Myös keittiön astiankuivauskaappi on hyödyllinen, Zoltán toteaa. Oudointa on ollut se, ettei asunnoissa ole kylpyammetta, sellainen kun kuulemma löytyy Unkarissa jokaisesta asunnosta.  
Muisto perheestä - kaikkien kädenjäljet

Unkarissa kylään ei mennä ilman kutsua tai ilman että siitä on sovittu etukäteen. Kyläilyt ovat tavallisesti perjantaisin ja lauantaisin, koska silloin useimmilla ei ole töitä. Yleensä kylään mennessä ei viedä mitään viemisiä, korkeintaan saatetaan sopia illanviettoa varten tarvittavista tuomisista. Jos kuitenkin haluaa viedä jotain, naisille voi ostaa kukkia, miehille viiniä ja lapsille karkkia. Vieraille tarjotaan ruokaa ja juomaa (normaalisti olutta, joskus kahviakin). Kylään mennessä kannattaa varautua siihen, että sinulle tarjotaan ruokaa vaikka olisit jo täynnä.

Muuten Unkarissa kotiin liittyvät tavat eivät juuri eroa Suomesta. Sielläkin otetaan kengät pois sisällä ja käytetään mattoja ja verhoja.

Ainoaksi huonoksi puoleksi Zoltán sanoo Suomesta sen, että perhe ei ole täällä. Koti on siellä, missä perhekin eli tällä hetkellä Unkarissa. Zoltán kuitenkin toivoo että myös perhe voi jonain päivänä tulla Suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti