tiistai 12. helmikuuta 2013

Naisten Koulu, Oulu.

Lokakuussa 17-18.10.2012 kävin tutustumismatkalla Oulussa. Suostuttelutyön tuloksena sain Seinäjoelta matkakumppanikseni Leenan. Leena vetää Seinäjoella maahanmuuttajanaisille suunnattua 'Yhdessä Eteenpäin'- hanketta, hallinnoijana on Kaks Kättä ry. Leena on pitkään tehnyt maahanmuuttotyötä Etelä-Pohjanmaalla, ja meillä kahdella juteltavaa kyllä riitti!
Junassa kohti Oulua - Leena ja matkaliput.
Lähdimme siis yhdessä tutustumaan Naisten Koulu -hankkeeseen. Matkakohde oli kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa. Naisten koulu- projektia ja sen kehittämää mallia on paljon kehuttu, esimerkiksi tasa-arvovaikutustensa takia. Tämä maahanmuuttajanaisten hanke kuuluukin  Valtava-kehittämishankkeeseen.

Oulussa meidät otettiin erittäin sydämellisesti vastaan! Naisten Koulun projektipäällikkö Erja Stolt, projektikoordinaattori Matleena Melander sekä kulttuurimentori Luz Peltoniemi tutustuttivat meidät Oulun seudun Setlementti ry:n tekemään monikulttuuriseen työhön ja Monikulttuuriseen Ystävyystaloon. Tutustuimme Naisten koulun naisiin, saimme seurata käsityötunteja sekä Naisena suomalaisessa yhteiskunnassa - oppitunteja. Tutustumispäivä oli ohjelmantäyteinen, mutta aikaa jäi kuitenkin vielä ajatustenvaihdolle ja ehdimmepä mekin kertoa omista hankkeistamme.

Luz Peltoniemi, Erja Stolt ja Matleena Melander

 Mikä siis on Naisten koulu? Hanke on ESR-rahoitteinen, ja työ on alkanut syksyllä 2009. Hanke tulee jatkumaan tämän vuoden loppuun. Ideana on opetuskokonaisuus, joka tarjoaa paitsi oppitunteja (suomenkielen kehittyminen) myös kuntouttavaa työtoimintaa ja arjen taitoja. Naisten koulun kesto on lukuvuosi - opetus alkaa syyskuussa ja päättyy toukokuussa. Oppilaita on vuosittain 12 ja ryhmä koostuu monesta eri kansalaisuudesta. Yhteistä näille naisille on se, että he ovat erittäin vaikeasti työllistyvässä asemassa ja he ovat asuneet Suomessa yli kolme vuotta. Hankkeen päätavoitteena on 'luoda uudentyyppistä koulutusta ja muita tukirakenteita, joiden avulla maahanmuuttjanaiset aktivoituvat ja integroituvat nykyistä paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan'.
Jo ennen matkaan lähtöä saapui Oulusta postia, julkaisu Kohtaan ja tuen maahanmuuttajanaisia - kokemuksia Naisten Koulusta, teos löytyy netissä täältä.
 

Käsityötunneilla ommeltiin esiliinoja




Opetusmateriaalia käsityötunnilta


Viikottain vaihtuva ohjelma
Mitä uutta opimme Oulun Reissulla?
INNOSTUIMME - Naisten Koulu- hanke tekee erittäin tärkeää työtä. Hankkeen kehittämä malli on toimiva ja hyvä- se sopisi hyvin muuallekin Suomeen käytettäväksi. Mallia tulisikin saada levitettyä myös Oulun ulkopuolelle.  
SAIMME myös uusia ideoita omaan työhömme.
Vaikka hankkeen kohderyhmä eroaa Koti Suupohjassa - hankkeen kohderyhmästä, on kuitenkin löydettävissä paljon yhtäläisyyksiä.
Erityisesti Oulusta jäi mieleen kulttuurimentorin tärkeä rooli. Vielä paluumatkallakin Leenan kanssa junassa mietimme, miten kulttuurimentori työssään jaksaa -  työ on merkityksellistä ja tärkeää, mutta myös erittäin raskasta. 
Kiitos lokakuinen Oulu ja emäntämme Matleena, Eija ja Luz. Erityiskiitos Naisten Koulun naiset - oli ilo tutustua teihin!

 Kiitos myös Leenalle matkaseurasta! 'Koti Suupohjassa' ja 'Yhdessä Eteenpäin' -hankkeiden välille syntyi Oulun matkalla monia makoisia yhteistyöideoita. Toivottavasti ideat kehittyvät ajatusten tasolta myös toiminnaksi - we will see!















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti