Kerran kuukaudessa naisten kerho kokoontuu kokkaamaan. Torstaina 25.10.
oli jälleen tiedossa ilta ruoan parissa ja tällä kertaa sitä luotsasivat eestiläiset
naiset. Kokkausilta alkoi menun esittelyllä: mitä valmistetaan ja minkälaisista
raaka-aineista.
|
Ote pääruoan ohjeesta |
Menu:
- Pääruokana peruna-ohra(puuro)-muusi hapankaalilla
- Ruokajuomana kama
- Jälkiruoaksi piparminttutee ja kaurakeksit
|
Hapankaalia ja kama-jauhoa |
Perinteisen eestiläisen peruna-ohra(puuro)-muusin sekaan kuuluu myös paistettuja savukinkun paloja. Muusin kanssa tarjotaan
paistettua hapankaalia. Eestiläinen terveysjuoma kama tehdään sekoittamalla kama-jauhoa maitoon ja maustamalla sitä sokerilla. Jauho tehdään jauhetusta rukiista, vehnästä, ohrasta ja herneestä, ja sitä voi ostaa vain Eestistä tai eestiläistä ruokaa myyvistä kaupoista Suomessa. Eestissä kamaa juovat
erityisesti lapset.
|
Perunankuorintaa |
|
Pääruoka valmistuu |
Piparminttutee
on Eestissä suosittua, etenkin jos on sairaana. Kaurakeksien erikoisuus
lienee hunaja, jota laitetaan melko paljon. Keittiössä kävi kuhina kun kokkaus alkoi. Ilta pimeni ja pihalla satoi
ensilunta tasaiseen tahtiin ruoan valmistuessa.
|
Kaurakeksien ohje |
|
Keksien tekoa |
|
|
Keksitaikina | |
Pöydistä tehtiin kehä niin että kaikki olivat yhden ison pöydän ääressä ja
sitten pöytä katettiin. Pian pääsimmekin syömään, joillain vatsa jo kurnien. Ennen aterian alkua opettelimme vielä eestiläisiä
fraaseja, kuten hyvää ruokahalua eli head isu!
Muusi oli melko karkeaa, johon hapankaali toi oman
säväyksensä. Kama oli täysin uusi kokemus ja muistutti koostumukseltaan
pirtelöä, maultaan ehkä hieman näkkileipää(kirjoittajan oma kokemus). Piparminttutee
oli pirteä ja erilainen. Kaurakeksit suomalaiseen versioon verrattuna
muistuttivat ehkä enemmän pieniä kakkuja koostumuksensa ja kokonsa puolesta. Kaiken kaikkiaan ruoka oli maukasta ja ilta onnistunut!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti