tiistai 27. marraskuuta 2012

Hälsningar från Sverige!


Hejsan! Osallistuin 12-15.11. Diami-hankkeen organisoimaan 'Active citizenship and intercultural dialogue with migrant people'- seminaariin. Seminaari järjestettiin Ruotsissa, Vänern-järven rannalla, kaupungissa nimeltä Vänersborg.


Osa seminaarin osallistujista Vänersborgin kaupungintalon edessä.
DIAMI on kansainvälinen hanke, jossa yhtenä kumppanina on Etelä-Pohjanmaan liitto. Liitosta oli mukana seminaarissa kansainvälisten asioiden assistentti Sanna Inkeri.
Minä osallistuin seminaariin Koti Suupohjassa - hankkeen edustajana, Kuortaneelta lähti mukaan maahanmuuttoyhdyshenkilö Arja Yli-Honkola. 
Suomesta seminaariin osallistuivat myös Salon ja Jyväskylän kaupungit. 
Suomen lisäksi osallistujamaat olivat Ruotsi (isäntämme Vänersborg), Italia (kolme eri organisaatiota), Espanja (kaksi eri organisaatiota) sekä Malta.

Sanna ja Sanna esiintymässä. 



Seminaarissa esittelin Koti Suupohjassa-hankkeen toimintaa ja Suupohjan maahanmuuttoasioita yleisesti. Sanna Inkeri esitteli Etelä-Pohjanmaan muiden maahanmuuttoon liittyvien hankkeiden, Egoprise-hankkeen kautta toteutettua Welcome to Seinäjoki Region- ja Roadmap-palvelua.

Seminaarin osallistujamaiden liput liehumassa Vänersborgin keskusaukiolla. 
 Osallistujamaat ja eri organisaatiot, sekä tietenkin paikalliset maahanmuuttotyötä tekevät tahot toivat seminaariin valtavan määrän asiantuntijuutta! Harmi, että aikataulu oli tiukka ja moneen aiheeseen sai vain pintaraapaisun - kotouttaminen jo itsessään on kovin monitahoinen aihe. Osallistujaorganisaatioiden hyvistä käytännöistä syntyi uusia ideoita itsellekin, vaikka kaikkea ei tietenkään voi suoraan rinnastaa omaan alueeseen - Suupohjasta kun puuttuu esimerkiksi Real Madridin veroinen jalkapalloseura, joka osallistuisi perheiden kotouttamiseen :) 

Osallistujamaista Ruotsin kanssa meillä on tietenkin eniten yhteistä - mutta kuitenkin moni asia Ruotsin maahanmuuttotyössä ja -politiikassa on kovin paljon erilainen. Erityisesti itseä ihmetytti se, ettei Ruotsin kansalaisuutta haettaessa ole kielitaitovaatimuksia. Työperäisen maahanmuuton suhteen kateelliseksi sai kevyempi byrokratia erityisesti perheen yhdistämisen suhteen. Toisaalta hävetti kuulla paikallisten maahanmuuttotyöntekijöiden kertomaa siitä, miten 20 vuotta kaupungissa asuvan suomalaisyhteisön jäsenet eivät VIELÄKÄÄN puhu ruotsia. Maahanmuuttoasioihin tuli siis hyvin monta eri perspektiiviä! 


Etelä-Pohjanmaan delegaatio (2/3) ihmettelee Ruotsin mallia. 
 Sanotaan, että toisinaan pitää lähteä kauas, nähdäkseen lähelle - tämä on varmasti monessa asiassa totta! Uskon, että omaan työhöni sain seminaarista uusia eväitä.
Diami-hankkeen seuraava seminaari järjestetään Maltalla keväällä. 
Kesäkuussa 2013 Diami-hankkeen kansainvälinen seminaari pidetäänkin sitten aivan lähinurkilla - 
Etelä-Pohjanmaalla!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti