torstai 5. syyskuuta 2013

Carmenin haastattelu

Perjantai  23.8.2013
                                                                                                                                  


Harjoittelu paikassa harjoittelijalle esiintyy omia haasteita.  Saatat kysyä mitä ne ovat?  Taloon tultaessa täytyy oppia talon tavoille, toiminta tavat, periaatteet sekä talon aikataulut.  Kun ottaa tämän asian huomioon, niin miettii, kuinka haastava se on kun muuttaa uuteen maahan?   Maahan muuttaessa täytyy oppia maan tavoille, toimintatavoille, kieleen, että kulttuuriin.  Tästä syntyikin ajatus täällä Kansainvälisyyskeskuksessa, että tekisin haastattelun.

Carmen suostui haastatteluun ja olikin innokas kertomaan omista kokemuksistaan.  Tapasimme Cafe Valkoisessa Puussa ja juttua riitti niin paljon, että aika hurahti nopeasti.  Tämä haastattelu ei ollut mikään tavanomainen haastattelu, sillä me myös vertailtiin omia tuntemuksiamme maahanmuutosta.  Itsellä on toki pitempi aika kun muutin Suomeen, mutta kokemukset ja tuntemukset olivat hyvin yhteneviä.  Oli ihanaa löytää ihmisen, jolla oli samoja tuntemuksia kun itselläni.

 Onko maahanmuutto helppoa voin sanoa, että ei se ole.  Maahanmuutto vaatii henkilöltä paljon henkistä voimavaraa, sitkeyttä ja periksiantamattomuutta.  Se antaa, mutta se ottaa.  Siihen voi liittyä iloa, pelkoa , että surua.  Tunne maailmassa käydään läpi sellaista vuoristorataa, joka seilaa laidasta laitaan.  
Vaikka maahanmuuttajalle muutto sekä sopeutuminen on haasteellista vaatii se myös yhteiskunnalta, että paikalliselta väestöltä sopeutuminen niinhin uusiin haasteisiin, joka voi syntyä kun muutoksia tapahtuu omassa yhteisössä.  Onnistunut kotouttaminen antaa yhteiskunnalle paljon. 


Haastattelu
                                                                                                                  
*  Mistä olet kotoisin?
 
Olen kotoisin Ecuadorista, Etelä-Amerikasta.                                 
 
*  Kuinka vanha olet?
 
Olen 22 -vuotias.
 
*  Kuinka kauan olet asunut Suomessa?
 
Olen asunut Suomessa 5 vuotta.
 
*  Kuinka päätit muuttaa Suomeen?
 
Tulin Suomeen aluksi turistina, ja oleskelin täällä kolme kuukautta.  Erään tutun kautta tulin Jurvaan ja kolmen kuukauden jälkeen päätin jatkaa oleskeluni Suomessa.  Hain opiskelupaikkaa Kauhajoen maatalousoppilaitoksesta ja pääsin sinne opiskelemaan.  Opiskelu kesti 3 -vuotta ja  opiskelin maaseutuyrittäjän tutkinnon.  Aluksi oli vaikeaa opiskella, kun en osannut vielä oikein hyvin suomen kieltä.
 
*  Onko Suomeen muuttaminen vaikeaa?
 
Minulle se oli vaikeaa sillä Suomeen tultuani olin ala-ikäinen.  Oleskelulupaa varten piti saada vanhemmilta lupa asua Suomessa sekä täällä piti olla opiskelupaikka tai työpaikka, että minulle olisi myönnetty jatkua oleskeluluvalle.
 
Vaikein asiaa muuttaessa Suomeen oli yksinäisyys.  Kun ei osa kieltä, niin on vaikeampi luoda ihmissuhteita.  Kuitenkin kohdalle sattui tulla henkilö nimeltä Anne.  Anne oli minulle tukihenkilö sekä 'vara äiti'.  Hänen kautta tutustuin Sannaan, josta on tullut minulle hyvä ystävä että valtava tuki.  Sanna tiesi missä minä tarvitsin apua ja antoi minulle paljon tukea.  Suomen kielen kurssilla tutustuin vietnamilaiseen naiseen ja hän mainitsi minulle eräästä Terhistä joka osaa espanjan kielen.  Ystävystyin Terhiin ja hän myös oli minulle valtava tuki.
 
Lea maatalousoppilaitoksesta auttoi minua asumisen kanssa kun valmistuin maatalousoppilaitoksesta.  Löysin töitäkin heti valmistuttuaan maatalousoppilaitoksesta eräällä sikatilalla.
 
*  Mitä haaveita sinulla on?
 
Haluaisin saada terveydenhoitajan pätevyyden.  Ensin haluaisin opiskella kodinhoitajaksi, että voisin edetä opiskelussani.  Tämän jälkeen voisin vielä opiskella lähihoitajaksi ja sen jälkeen terveydenhoitajaksi.
 
*  Saitko apua muuttaessasi Suomeen?
 
Minulla oli täällä yksi ystävä ja hänen piti lähettää kutsukirje.  Tämä kirje osoitti, että minulla olisi täällä Suomessa paikka jossa saisin asua.  Kolme kuukautta sain olla Suomessa turistina minkä jälkeen oleskelulupa järjestyi helpommin kun oli opiskelupaikka täällä Suomessa.
 
Minulta puuttuu Suomen kansalaisuus, ja tämän vuoksi minun tulee joka vuosi hakea oleskelulupaa.  Oleskelulupa maksaa aika paljon ja Sanna Kansainvälisyyskeskuksesta on ollut minulle tukena hakiessani sitä.
 
*  Mitkä asiat ovat sinun mielestäsi vaikeita?
 
Minusta asuminen ja oleskelulupa ovat vaikeita asioita hoitaa.  Työpaikka pitäisi saada  kun asunnot ovat kalliita,  sekä oleskelulupa aina maksaa.
 
*  Onko jotkut asiat helppoja?
 
Ei ole  helppoja asioita, sillä kaikki asiat ovat vaikeita kun ei osaa kieltä.  Kaikki on kielestä kiinni.  Tietoa kyllä saa missä voi opiskella suomea, mutta kaikki vaatii ponnistelua.
 
*  Onko sinun mielestäsi helppo päästä sisään Suomalaiseen yhteiskuntaan?
 
Ei ole helppoa päästä sisään Suomalaiseen yhteiskuntaan.  Se on aivan siitä kiinni kuinka ulkomaalaisia otetaan vastaan.  Toiset ihmiset hyväksyvät ulkomaalaisia ja toisille se on haastavampaa.
 
*  Oletko saanut riittävästi apua viranomaisilta?
 
Kyllä.  Oleskeluluvan kanssa Kansainvälisyyskeskuksessa työskentelevä  Sanna on ollut minulle valtava apu.  Pyydän apua aina kun sitä tarvitsen.  Ystävät ovat kuitenkin tärkein tuki koko prosessissa.
 
*  Mitä sinä muuttaisit jos saisit?
 
Toivoisin että Suomalaiset hyväksyisivät ulkomaalaisia sellaisena kuin he ovat eikä yrittäisi heitä muuttaa.
 
*  Oletko saanut ystäviä?
 Ystäviä olen saanut helpommin, kun olen oppinut suomen kieltä.  Ystäviä olen saanut myös silloin kun olen heitä rohkeasti lähestynyt.
 
*  Kenen puolelle käännyt jos tulee vaikeuksia ja tarvitset apua?
 
Käännyn Sannan puoleen jos tulee vaikeuksia sekä vara-äidin Lean puoleen.
 
*  Onko sinulla koti ikävä?
 
On minulla koti ikävä.  Soitan äidilleni joka toinen kuukausi.  Haluan kuitenkin olla itsenäinen.
 
*  Milloin olet viimeiseksi käynyt kotimaassasi?
 
Kävin kotona vuosi sitten.
 
*  Haluatko joku päivä palata kotimaahasi?
 
Kyllä haluaisin joskus palata kotimaahani.
 
*  Mitä vielä haluaisit sanoa Suomesta?
 
Suomi on turvallinen paikka asua ja apua löytyy ja myös saa,  kun rohkeasti pyytää.
 
 Haastattelun teki Anne Saariniemi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti