Oletko miettinyt oman yrityksen perustamista? Haluaisitko perustaa oman yrityksen? Minä haastattelin elinkeinoasiamies Carita Latikkaa, hän kertoi minulle vähän työstään.
- Kertoisitko vähän työstäsi?
Autan ihmisiä perustamaan oman kannattavan yrityksen. Lasken käynnissä olevien yritysten kannattavuuslaskelmia esimerkiksi:
-paljonko tuotteita tai palveluita pystyy myymään.
-paljonko rahaa menee tuotteiden hankkimiseen
-kannattaako yritys?
- Miksi teet juuri tätä työtä?
Teen työtä josta pidän ja joka vastaa koulutustani. Ja myös pidän tästä työstä. Työ on kuin juuri minulle tehty. Pidän myös työskentelystä erilaisten ihmisten kanssa. Olen ennakkoluuloton uusia ihmisiä ja haasteita kohtaan.
- Onko maahanmuuttajien vaikeampaa saada töitä tai perustaa omia yrityksiä Suomessa?
On, jos kielitaito ei ole hyvä. Perustamista ei haittaa huono kielitaito, mutta varsinaista toimintaa voi haitata, koska pitää hakea erilaisia lupia ja työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Minun kauttani on muutama maahanmuuttaja perustanut yrityksen. Enimmäkseen virolaisia. Yritykset, jotka maahanmuuttajat ovat minun kautta perustaneet, ovat olleet yleisimmin palvelualaan ja urakointiin liittyviä. Pidän työstäni, maahanmuuttajat tuovat mukavan lisävivahteen tähän työhön.
- Onko vaatimuksia, että kuka voi perustaa?
- Minkälaisia yrityksiä kannattaa perustaa?
Yrityksen voi aika vapaasti perustaa kuka vain. Tarvitsee luvat, tilat ja mahdollista työvoimaa myöhemmin. Maahanmuuttajat tarvitsevat pysyvän kotiosoitteen, jotta voivat perustaa yrityksen tai mennä töihin. Vaatimuksia ei ole muita kuin että pitää osata toimiala, eli se mitä tekee ja että osaa suomen kieltä. Kannattaa perustaa yrityksiä, jolle omalla seudulla on kysyntää ja sellaisia joista joku olisi valmis maksamaan.
Työssä tarkkaa on laskelmat siksi, koska tässä vaiheessa katsotaan kannattaako yritys perustaa, paljonko tarviitaan rahaa tuotteiden hankkimiseen ja palveluihin ja että pitääkö hekea rahallista lainaa/tukea.
Kiitos haastattelusta Carita!
Lisää tietoa:
YritysSuomi ja
Suupohja.info
Jutun on kirjoittanut TET-oppilas Jenna Niemelä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti