keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Rohkeutta tutustumiseen!

"Monikulttuurisuus on pohdinnan paikka" toteavat vanhustyön erityisammattitutkintoa suorittavat Jaana Kankaanpää, Marketta Lintula, Tuija Mylläri ja Mervi Karikoski. "Tätä asiaa pitää oikeasti pysähtyä pohtimaan, siis monikulttuurisuutta - se on asia jota ei voi vain ohittaa muutamalla lauseella tai kieltää ajattelemalla että tämä ei meitä pienellä seutukunnalla kosketa".
Naiset myöntavät, että ennen opintojen Toiminta asiakaspalveluverkostossa ja monikulttuurinen työ- osioon paneutumista he eivät olleet ollenkaan tietoisia, että Suupohjasta löytyy oma, maahanmuuttajien asioita hoitava taho. "Aikaisemmin emme tienneet tällaisesta Inka-keskuksesta mitään! Mutta mahtavaa toimintaa, täytyy myöntää! Yllätys oli se, miten paljon käytännön työtä hanke tekee. Arvokasta työtä."

Opiskeluiden monikulttuurisuutta käsittelevää jaksoa lähdettiin pohtimaan avartavien kysymysten kautta - mitkä ovat omat asenteet ja arvot, mitä omia kokemuksia on.
Maahanmuuttokoordinaattoria haastattelemalla saatiin tietoa maahanmuuttoon liittyen. "Esimerkiksi nyt tiedämme miten eroavat vaikka kiintiöpakolaiset ja turvapaikanhakijat toisistaan, ennen kaikki ajatteli jotenkin samoina", naiset toteavat. "Ja tosiaankin ymmärrys siitä, että ei tänne Suomeen niin vain tulla. Lupaprosessit ja kaikki ovat vaikeita! Nyt ymmärrämme myös tämän puolen paremmin".

Maahanmuuttokoordinaattoria haastattelemalla kartutettiin tietopuolta, mutta todellinen ymmärrys monikulttuurisuudesta syntyi kohtaamisen kautta. Opiskelijat haastattelivat paikallista, hoitoalalla työskentelevää maahanmuuttajataustaista naista. Haastattelu oli antoisa.  "Minulla on 27 vuoden kokemus kotihoidon työstä ja kotikäynneistä, silti jännitti mennä tämän naisen kotiin tekemään haastattelua" sanoo Marketta. Toiset nyökyttelevät - "olo oli jännittynyt ja nöyrä". Haastattelu herätti ajatuksia etenkin siitä, miten opettavaista on tutustua eri kulttuureihin -puolin ja toisin. "Heräsi ajatus, että nämä ihmiset ovat todella rohkeita! Oli syy sitten mikä tahansa miksi Suomeen muutetaan, ja vaikka paljon voi toiseen maahan muuttaessa saadakin niin on hämmentävää ajatella kuinka paljosta ihminen muuttaessaan täysin toiseen kulttuuriin joutuu luopumaan! Maahanmuutto on todella iso päätös ja nyt osaamme tätä arvostaa enemmän."

Omille työyhteisöilleen Isojoen kotihoidossa ja Jurvan asumispalveluissa naiset tulevat esittelemään Kansainvälisyyskeskus Inkan ja Koti Suupohjassa-hankkeen tekemää työtä. "Toivomme, että mahdollisimman moni saa tiedon siitä, miten arvokasta työtä alueellamme tehdään. Eivätkä monikulttuurisuusasiat pelota, kun tietää, että on taho minkä puoleen kääntyä! Haluamme tätä mahdollisuutta mainostaa muillekin." Lisäksi naiset muistuttavat, että tulevaisuudessa monikulttuurisuus saattaa hyvinkin koskettaa omaakin työyhteisöä. "Ehkä jatkossa työyhteisömme on monikulttuurinen, vaikka vielä niin ei olekaan. Eihän sitä tiedä, ehkä saamme Espanjalaisen hoitajan työyhteisöömme! Olemme ainakin pohtineet asiaa, ja tämän työn kautta saaneet rohkeutta omaan toimintaamme."

Lopuksi, onko opiskelijoilla vinkkejä työyhteisöille monikulttuurisen tulevaisuuden varalle?
"Ennakkoasenteet roskiin - saat huomata että ihmiset ovat auttavaisia ja ystävällisiä.  Kielimuuria ei kannata pelätä, rohkeasti tutustumaan!"

Viisaita ajatuksia! Kiitos naiset.


Jaana, Tuija, Marketta ja valmis oppityö monikulttuurisuudesta


maanantai 18. helmikuuta 2013

Ulkoilupäivä Sotkassa



Lauantaina 16.2.2013 vietimme ulkoilupäivää Sotkassa, Kauhajoella. Päivä oli täynnä toimintaa! Aloitimme rekiajelulla. Halukkaat saivat kokeilla laskettelua. Pienen harjoittelun jälkeen nähtiin jo huikeita suorituksia! Etenkin lapset oppivat nopeasti.. vanhemmatkin toki yrittivät.. ainakin hauskaa riitti! Pulkkamäessä lasketeltiin pulkkien ja liukureiden kanssa hurjaa vauhtia.
Päivä sai paljon positiivisia kommentteja osallistujilta. Etenkin laskettelusta innostuttiin kovasti! Toivottavasti moni innostuisi lähtemään laskettelemaan jatkossakin. Tässä kuvia päivän tapahtumista.


Rekiajelua!

Vipu-Poika

Innokkaat hevostytöt :)

Aapo ja Hai

Vauhtia!

Jännittää.. Ensimmäinen laskettelu edessä!

Näin hienosti lasketellaan jo pienen harjoittelun jälkeen!

Maahanmuuttaja-avustaja työssään..



Makkaratauko

Pulkkamäessä


Vaunuparkki

Pian minäkin jo laskettelen!

Kuumaa mehua päivän päätteeksi

Tavaroiden pakkaus


Hei, hei! Nähdään taas!


torstai 14. helmikuuta 2013

jó étvágyat!

.. eli hyvää ruokahalua unkariksi! Naisten kerhossa keskiviikkona 13.2. opimme kaksi herkullista unkarilaista reseptiä. Ruuat olivat nimeltään LANGOS ja POGACSA. Molemmat voisi luokitella 'suolaisiksi jälkiruuiksi'. Osallistujia oli lähes parikymmentä. Monen suusta kuului sama kommentti: herkullista!
Tässä kuvia illan kokkailuista.  


Kokkaus alkaa!

Mirela voitelee kohoamaan jätettävät Langos-pullat öljyllä. Yleisö seuraa tarkkaavaisena :)


Langos paistetaan öljyssä.

Kristiina ja Heleri sekä valmiit Langos-annokset. Päälle laitettiin valkosipulia, juustoraastetta ja ranskan kermaa.

Pogacsa - päälle laitetaan juustoraastetta.


Pogacsat kohoavat, taustalla kirjoitetaan reseptejä.


Pieni sanasto
  
Tuuli ja Elina, taustalla päivän reseptit.

 Kiitos vielä opettajillemme, Agnesille ja Mirelalle! Tai siis: köszönöm! :)


tiistai 12. helmikuuta 2013

Naisten Koulu, Oulu.

Lokakuussa 17-18.10.2012 kävin tutustumismatkalla Oulussa. Suostuttelutyön tuloksena sain Seinäjoelta matkakumppanikseni Leenan. Leena vetää Seinäjoella maahanmuuttajanaisille suunnattua 'Yhdessä Eteenpäin'- hanketta, hallinnoijana on Kaks Kättä ry. Leena on pitkään tehnyt maahanmuuttotyötä Etelä-Pohjanmaalla, ja meillä kahdella juteltavaa kyllä riitti!
Junassa kohti Oulua - Leena ja matkaliput.
Lähdimme siis yhdessä tutustumaan Naisten Koulu -hankkeeseen. Matkakohde oli kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa. Naisten koulu- projektia ja sen kehittämää mallia on paljon kehuttu, esimerkiksi tasa-arvovaikutustensa takia. Tämä maahanmuuttajanaisten hanke kuuluukin  Valtava-kehittämishankkeeseen.

Oulussa meidät otettiin erittäin sydämellisesti vastaan! Naisten Koulun projektipäällikkö Erja Stolt, projektikoordinaattori Matleena Melander sekä kulttuurimentori Luz Peltoniemi tutustuttivat meidät Oulun seudun Setlementti ry:n tekemään monikulttuuriseen työhön ja Monikulttuuriseen Ystävyystaloon. Tutustuimme Naisten koulun naisiin, saimme seurata käsityötunteja sekä Naisena suomalaisessa yhteiskunnassa - oppitunteja. Tutustumispäivä oli ohjelmantäyteinen, mutta aikaa jäi kuitenkin vielä ajatustenvaihdolle ja ehdimmepä mekin kertoa omista hankkeistamme.

Luz Peltoniemi, Erja Stolt ja Matleena Melander

 Mikä siis on Naisten koulu? Hanke on ESR-rahoitteinen, ja työ on alkanut syksyllä 2009. Hanke tulee jatkumaan tämän vuoden loppuun. Ideana on opetuskokonaisuus, joka tarjoaa paitsi oppitunteja (suomenkielen kehittyminen) myös kuntouttavaa työtoimintaa ja arjen taitoja. Naisten koulun kesto on lukuvuosi - opetus alkaa syyskuussa ja päättyy toukokuussa. Oppilaita on vuosittain 12 ja ryhmä koostuu monesta eri kansalaisuudesta. Yhteistä näille naisille on se, että he ovat erittäin vaikeasti työllistyvässä asemassa ja he ovat asuneet Suomessa yli kolme vuotta. Hankkeen päätavoitteena on 'luoda uudentyyppistä koulutusta ja muita tukirakenteita, joiden avulla maahanmuuttjanaiset aktivoituvat ja integroituvat nykyistä paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan'.
Jo ennen matkaan lähtöä saapui Oulusta postia, julkaisu Kohtaan ja tuen maahanmuuttajanaisia - kokemuksia Naisten Koulusta, teos löytyy netissä täältä.
 

Käsityötunneilla ommeltiin esiliinoja




Opetusmateriaalia käsityötunnilta


Viikottain vaihtuva ohjelma
Mitä uutta opimme Oulun Reissulla?
INNOSTUIMME - Naisten Koulu- hanke tekee erittäin tärkeää työtä. Hankkeen kehittämä malli on toimiva ja hyvä- se sopisi hyvin muuallekin Suomeen käytettäväksi. Mallia tulisikin saada levitettyä myös Oulun ulkopuolelle.  
SAIMME myös uusia ideoita omaan työhömme.
Vaikka hankkeen kohderyhmä eroaa Koti Suupohjassa - hankkeen kohderyhmästä, on kuitenkin löydettävissä paljon yhtäläisyyksiä.
Erityisesti Oulusta jäi mieleen kulttuurimentorin tärkeä rooli. Vielä paluumatkallakin Leenan kanssa junassa mietimme, miten kulttuurimentori työssään jaksaa -  työ on merkityksellistä ja tärkeää, mutta myös erittäin raskasta. 
Kiitos lokakuinen Oulu ja emäntämme Matleena, Eija ja Luz. Erityiskiitos Naisten Koulun naiset - oli ilo tutustua teihin!

 Kiitos myös Leenalle matkaseurasta! 'Koti Suupohjassa' ja 'Yhdessä Eteenpäin' -hankkeiden välille syntyi Oulun matkalla monia makoisia yhteistyöideoita. Toivottavasti ideat kehittyvät ajatusten tasolta myös toiminnaksi - we will see!















maanantai 4. helmikuuta 2013

Puhutaan suomea!


Kerro kuvista tarina!


Sanakirja apuna tarinoiden rakentamisessa



Suomi-Vietnam

Suomi-Puola
 Kansainvälisyyskeskus INKAssa puhutaan ja harjoitellaan suomen kieltä! Keskusteluryhmään eli 'SUOMI-KERHOON' ovat kaikki tervetulleita! Kaksi kertaa kuukaudessa vapaaehtoisena opettajana on Johanna. Hänestä ja vapaaehtoistyöstä Inkassa voitte lukea lisää seuraavassa blogitekstissä!

p.s. Jos olet kiinnostunut osallistumaan keskustelukerhoon, seuraa Inkan Facebook-sivua tai kysy lisätietoja Sannalta tai Thuanilta. Tervetuloa mukaan!  

International Evening!


Meillä oli viime viikolla Kansainvälinen ilta.
Irlanti
Osallistujia oli monesta maasta, mm: Irlanti, Puola, Unkari. jne....


Irlantilainen ruoka













Puolalainen ruoka



Puola
















Tarjolla oli eri maiden ruokia.
Tosi mielenkiintoinen kun olemme maistaneet erilaiset ruoat..




Kevätkääryleet














Vietnam














Ruoka pöytä















Kiitos kaikille osallistujille. Oli hauska ilta :)